Здравейте колеги! От няколко дни имах съществен проблем с парното! Сутрин запалвам двигателя, изчаквам да завърти вентилатора на парното и ядец - духа хладно само на предното стъкло, а в краката - студено! При разпределяне на въздуха към водача и отворите на вратите - студено, ако го оставя да духа само в краката - студено! Разглобих двата декоративни капака от ляво и отдясно на конзолата и проверих функционирането на механизмите за разпределение на въздуха, моторчето за избор на топъл/горещ въздух - всичко работи безупречно! От лявата страна на конзолата (до педала на газта) бръкнах с голи пръсти - тръбите на радиаторчето за парното - горещи! Почти се бях навил да търся някъде гараж и да започвам разглобяването на конзолата, обаче реших да споделя проблема със зета - хладилен техник! Той ми рече, че е възможно радиаторчето да е запушено частично т.е. само малка част от радиаторчето да се загрява и поради този факт да се получава посочения по-горе проблем!
Какво направих - отидох в един сервиз и ги помолих да ми демонтират маркучите за радиаторчето, които се намират в двигателния отсек. Купих от близкия железарски магазин 2 метра градински маркуч (19 мм) и две скоби. Двата маркуча от охладителната система на колата ги свързаха с парче (1/2 цола) полипропиленова тръба, а маркуча който купих монтираха на двете тръбички на радиаторчето за парното и маркуча го изкараха да излезе над двигателя и го срязаха! Така си осигурих достъп до двете тръбички на радиаторчето. Запалих колата и право в най-близката автомивка. Заврях накрайника на пароструйката в единия от изведените маркучи и натиснах спусъка, после в другия. Излязоха доста гадости. След това обратно в сервиза за възстановяване на системата в работно състояние.
Запалих двигателя изчаках около минута и УРА в купето за 5 минути стана като баня!
Вложени финанси:
2.60 лв - макуч градински
2 лв - за скоби
20 лв - за техника в сервиза
Възможно е да спестите маркуча и двете скоби ако имате възможност отгоре да стигнете до двете тръбички на радиаторчето. Аз нямах друг избор, защото имам монтирана АГУ и от маркучите на изпарителя и газта нямах достъп до тях.
Какво направих - отидох в един сервиз и ги помолих да ми демонтират маркучите за радиаторчето, които се намират в двигателния отсек. Купих от близкия железарски магазин 2 метра градински маркуч (19 мм) и две скоби. Двата маркуча от охладителната система на колата ги свързаха с парче (1/2 цола) полипропиленова тръба, а маркуча който купих монтираха на двете тръбички на радиаторчето за парното и маркуча го изкараха да излезе над двигателя и го срязаха! Така си осигурих достъп до двете тръбички на радиаторчето. Запалих колата и право в най-близката автомивка. Заврях накрайника на пароструйката в единия от изведените маркучи и натиснах спусъка, после в другия. Излязоха доста гадости. След това обратно в сервиза за възстановяване на системата в работно състояние.
Запалих двигателя изчаках около минута и УРА в купето за 5 минути стана като баня!
Вложени финанси:
2.60 лв - макуч градински
2 лв - за скоби
20 лв - за техника в сервиза
Възможно е да спестите маркуча и двете скоби ако имате възможност отгоре да стигнете до двете тръбички на радиаторчето. Аз нямах друг избор, защото имам монтирана АГУ и от маркучите на изпарителя и газта нямах достъп до тях.